top of page

Witte paaltjes – Out of bounds/Buiten de Baan


Witte paaltjes – Out of bounds/Buiten de Baan

De grenzen van de golfbaan zijn onder andere gemarkeerd door witte paaltjes. Je zult deze zeker al opgemerkt hebben bijvoorbeeld aan de achterzijde van de green bij hole 1 of net voor de sporthal aan de achterzijde van de green van hole 6. Ook elders op de baan kom je zulke paaltjes tegen.


Speel je je bal voorbij deze paaltjes (en voorbij de rechte lijn tussen opeenvolgende paaltjes) dan is de bal “buiten de baan /out of bounds”. Wat betekent dit ? Wel in dat geval dien je terug te keren naar de plaats waar je deze bal gespeeld hebt vóór hij buiten de baan terecht kwam, en vandaar dien je opnieuw te spelen volgens de regel ’slag en afstand/stroke and distance’ met het bijtellen van één strafpunt.


Je mag dus bij ‘out of bounds’ de bal niet droppen zoals wanneer een bal is terechtgekomen in een (water)hindernis (rode of gele paaltjes), abnormale terreinomstandigheid (bvb tijdelijk water in bunker) of grond in bewerking (GUR) (blauwe paaltjes).


De grens van de baan wordt bepaald door de verbindingslijn tussen de witte paaltjes.

Op de tekening zie je wanneer de bal ‘out of bounds’ is en wanneer niet.


Opgelet, indien er op de grond een witte lijn tussen de paaltjes getrokken is dan telt enkel de witte lijn en niet de virtuele verbindingslijn tussen de paaltjes (ook al geeft die een rechtere lijn aan).

66 views

Comments


bottom of page