top of page

Wegwijs in autofiscaliteit - Bestel uw hybride voertuig nog voor 1 januari 2023!

BESTEL UW HYBRIDE VOERTUIG NOG VOOR 1 JANUARI 2023!

Beste klant,

De laatste maanden heeft u ongetwijfeld vernomen dat er heel wat wijzigingen gepland staan op het vlak van autofiscaliteit. Inmiddels staan de eerste wijzigingen voor de deur, waardoor we u graag nog even informeren wat er nu exact op korte termijn zal wijzigen en hoe u nog kan anticiperen. De wijzigingen treffen namelijk niet enkel de voertuigen met een traditionele brandstofmotor, maar tevens de hybride voertuigen.

Hybride – wijzigingen vanaf 1 januari 2023 Op heden kunnen “echte” hybride voertuigen (CO2-uitstoot <=50g/km en batterijcapaciteit van >= 0,5 kWh) genieten van een gunstige fiscaliteit die veelal neerkomt op een 100% aftrekbaarheid van de autokosten. De eerste wijziging zal de aftrekbaarheid beperken van de diesel- en benzinekosten (maximaal 50% aftrekbaar) voor de hybrides die vanaf 1 januari 2023 gekocht, gehuurd of geleased worden. De overige kosten, alsook de elektriciteitskosten, kunnen nog steeds van de huidige fiscaliteit blijven genieten.

Wenst u dan ook een hybride voertuig aan te schaffen dan heeft u er alle belang bij om nog dit jaar uw bestelbon / overeenkomst te tekenen, omdat voor de toepassing van de fiscaliteit wordt gekeken naar dit moment en niet naar het moment van ingebruikname.

Grondige hervorming vanaf 1 juli 2023 Enkele maanden later, meer bepaald vanaf 1 juli 2023, vindt er een tweede (grondige) wijziging plaats op het vlak van alle voertuigen met een CO2-uitstoot (incl. hybrides). De aftrekbaarheid van de voertuigen die in de periode vanaf 1 juli 2023 t.e.m. 31 december 2025 worden aangekocht, gehuurd of geleased zal stelselmatig worden afgebouwd. Het uitdoofscenario op het vlak van fiscale aftrekbaarheid zal aanvatten vanaf inkomstenjaar 2025 (aanslagjaar 2026) en heeft invloed op de onder- en bovengrens op vlak van aftrekbaarheid. Concreet zullen de aftrekgrenzen als volgt evolueren:

  • 0-75% met betrekking tot aanslagjaar 2026

  • 0-50% met betrekking tot aanslagjaar 2027

  • 0-25% met betrekking tot aanslagjaar 2028

  • 0% met betrekking tot aanslagjaar 2029

Vanaf inkomstenjaar 2028 (aanslagjaar 2029) zullen de autokosten m.b.t. voertuigen gekocht in de periode 1 juli 2023 t.e.m. 31 december 2025 dan ook onherroepelijk niet meer aftrekbaar zijn.

Acties? Als u nog wenst te genieten van de huidige gunstige fiscaliteit, kom dan nu langs bij ons in de concessie of neem contact op met onze verkopers. Deze helpen u graag verder met je keuze in uw toekomstig (fiscaalvriendelijk) voertuig. Bestel uw PHEV nu! A F S P R A A K J A G U A R A F S P R A A K L A N D R O V E R #YOURWAYOFLIFE

102 views

댓글


bottom of page