top of page

Praktijkgevallen ... Wat doet die geit hier ???


Wat te doen wanneer er een dier opduikt op de baan tijdens je golfronde ?

Situaties met een gevaarlijk dier zijn beschreven in de regelgeving.

Er is sprake van een ‘situatie met een gevaarlijk dier’ wanneer een gevaarlijk dier (zoals giftige slangen, stekende bijen, alligators, vuurmieren of beren) in de buurt van een bal de speler ernstig fysiek letsel zou kunnen toebrengen als die de bal diende te spelen zoals hij ligt. In dat geval mag de speler uitwijken ongeacht waar de bal zich op de baan bevindt.

(Dit geldt niet voor andere situaties op de baan die lichamelijk letsel zouden kunnen veroorzaken zoals bijvoorbeeld een cactus of plant met stekels).

De speler mag in dat geval (gevaarlijk dier) vrij uitwijken zonder strafslag, behalve wanneer de bal zich in een strafgebied bevindt. In dat laatste geval dienen de regels voor uitwijken in het strafgebied toegepast te worden, met andere woorden als wordt uitgeweken en de bal ligt nog in het strafgebied dan kan dit zonder strafslag. Indien vanuit een strafgebied wordt uitgeweken naar een plaats op de baan buiten het strafgebied dan dient een strafslag gerekend te worden.

Een geitje of een groep geiten kan echter niet beschouwd worden als een gevaarlijk dier.

Idem voor een groep eenden, ganzen of andere niet-gevaarlijke dieren.

In dat geval is er dus geen sprake van een ‘situatie met een gevaarlijk dier’.

Raakt de bal van de speler het dier waardoor de bal afwijkt dan heeft de speler geen andere keuze dan het resultaat te aanvaarden en de bal te spelen van waar hij ligt.


82 views

Comments


bottom of page