top of page

Golfregels in de Praktijk


Zoals stilaan een gewoonte in de Captain’s log, hier nog even wat details over de Golfregels aan de hand van vragen die mij bereiken vanuit de praktijk :


1.         ‘Grounden’ van de club in een strafzone. Recent ontstond een gesprek op de baan over het gebruik van de club in een strafzone. Stel dat je bal in een strafzone met rode paaltjes beland is zoals op WaseGolf in de buurt van de vijver. De vraag was : mag je met je club de grond raken in de strafzone wanneer je beslist je bal van daaruit te spelen. Het antwoord is in de huidige regelgeving : JA ! Het is toegelaten om in een strafzone met rode (of gele) paaltjes de grond te raken met je club en oefenslagen te doen en daarbij de grond te raken. (Let op : dit geldt niet als de paaltjes een groene top hebben want dan spreken we over eco-zone en daar mag je niet in). Tot in 2019 mocht je de club niet ‘grounden’ in een strafzone. In de nieuwe regelgeving en zeker deze van 2023 mag het wel !

 

2.         Wanneer je op de afslagplaats staat moet je de bal dan op een Tee zetten achter de grens van de afslagplaats op mag het op de grens zelf. Bijgevoegde schets (die opgenomen is in de golfregels) toont duidelijk waar je bal mag liggen en JA dat mag ook op de grenslijn die de afslagplaats afbakent.
 

3.         Scorekaart foutief ingevuld, ondertekend en afgegeven.

Kan ik nog corrigeren achteraf en wat gebeurt er dan ? Stel dat je je scorekaart hebt afgegeven en plots tot de constatatie komt dat je een verkeerde score hebt ingevuld en de kaart reeds hebt ondertekend en afgegeven. Wat gebeurt er dan ? Er is een duidelijk verschil wanneer de ingevulde score hoger of lager is dan de juiste score ! Stel dat je op de ingeleverde kaart een 6 hebt ingevuld bij de bewuste hole en juiste score moet 5 zijn. Helaas kan deze score NIET meer veranderd worden. De te hoge score blijft staan ! Stel echter dat je op deze hole een 4 hebt ingevuld terwijl het eigenlijk een 5 moet zijn. In dat geval is het gevolg : diskwalificatie voor de betreffende wedstrijd !

 

Zit je met onopgeloste vragen in verband met de Golfregels aarzel dan niet om mij te contacteren. Ik doe mijn best om de juiste oplossing te vinden die strookt met de Golfregels. Je mag me steeds aanspreken of mailen naar captain@wasegolf.be

86 views

Comments


bottom of page