top of page

Golfregels in de praktijk

Bij iedere Captain’s log probeer ik ook enkele parktijkgevallen te toetsen aan de actuele golfregels. Deze keer gaat het over :

Zoeken naar een verloren bal

Een bal is verloren wanneer hij niet gevonden is binnen de 3 minuten nadat de speler is beginnen zoeken. Is een bal gevonden maar is het niet zeker of dit de bal van de speler is dan moet de speler de bal zo snel mogelijk identificeren. De speler krijgt daarvoor een redelijke tijd zelfs indien dit gebeurt na het verstrijken van de 3 minuten. Dit omvat ook een redelijke tijd om tot bij de bal te gaan als de speler zich niet op de plaats bevindt waar de bal is gevonden.


Het laten staan, verwijderen of bewaken van de vlaggenstok

Een speler mag kiezen of hij bij het doen van een slag de vlaggenstok in de hole laat staan of deze laat verwijderen of bewaken. De speler moet dit wel melden vooraleer de slag uit te voeren. Indien de speler dit niet vooraf heeft gevraagd mogen anderen de vlag niet verwijderen of terugzetten.

De speler mag deze beslissing nemen voor zowel een slag van buiten de green als van op de green.

Indien de speler beslist de vlaggenstok in de hole te laten en de bal raakt per ongeluk de vlaggenstok dan resulteert dit NIET in strafpunten en de bal moet gespeeld worden zoals hij ligt. Een bal die de vlaggenstok raakt en niet in de hole valt is NIET uitgeholed en moet verder gespeeld worden tot deze uigeholed is.

Doet de bewaker van de vlaggenstok de bal opzettelijk van richting veranderen met de vlaggenstok dan resulteert dit in 2 strafpunten voor de bewaker van de vlag.

De bal mag dan niet gespeeld worden zoals hij ligt maar moet gedropt worden volgens de procedure van uitwijken op de plaats waar de bal vermoedelijk zou zijn terecht gekomen.


Provisionele bal

Een speler mag een provisionele bal spelen wanneer :

- De originele bal nog niet is gevonden en geïdentificeerd maar nog niet verloren is.

- Een bal verloren kan zijn in een strafgebied maar misschien ook elders op de baan verloren zou kunnen zijn.

- Een bal verloren zou zijn in een strafgebied maar misschien ook buiten de baan zou kunnen zijn.

Is de provisionele bal ook mogelijks verloren gegaan dan mag een tweede provisionele bal worden gespeeld.

Een provisionele bal spelen gebeurt telkens met 1 strafpunt en volgens het principe van slag en afstand (terug op de plaats waar voordien was afgeslagen).

Wanneer de speler een provisionele bal gaat spelen dient hij dit expliciet te zeggen en het woord ‘provisioneel’ gebruiken !

De speler mag met de provisionele bal verder spelen tot zolang deze verder van de hole ligt dan de geschatte ligplaats van de originele bal.

Wanneer de originele bal binnen de 3 minuten na het starten van het zoeken wordt gevonden MOET de speler met de originele bal verder spelen en NIET met de provisionele bal.

De speler mag aan zijn medespelers vragen om niet naar de originele bal te zoeken maar zij zijn NIET verplicht om hieraan te voldoen.

Wordt een bal gevonden binnen de 3 minuten die de originele bal kan zijn dan moet de speler deze identificeren. Doet hij dit niet dan riskeert hij diskwalificatie.
128 views

Comments


bottom of page