top of page

Clubs schoonmaken is dat belangrijk ?


(Foto : Golf.nl)


Maak jij je golfclubs weleens schoon? Een goede schoonmaakbeurt zorgt voor veel betere prestaties.

Is het jou ook weleens opgevallen? Als je golf kijkt op televisie zie je de caddie na elke slag zeer secuur en nauwkeurig de club schoonmaken. Dit is niet alleen om de clubs langer mee te laten gaan, of omdat de clubsponsor dat graag wil, maar vooral omdat het veel invloed heeft op wat de bal doet. Voor iedereen, of je een tourspeler of amateur bent, is het aan te raden om verrassingen zoveel mogelijk te voorkomen. Als de groeven van een golfclub gevuld zijn met aarde of andere rotzooi zorgt dat voor andere (en vaak mindere) prestaties. De invloed van een vieze club op de balvlucht is veel groter dan je zou denken...

Golfclubs schoonmaken. Waarom?

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de invloed van vieze groeven op de prestaties. Zo zag Today's Golfer dat een schone ijzer-7 maar liefst 7 mijl meer balsnelheid opleverde dan een vieze ijzer-7. Daarnaast is het verlies aan spin enorm: 2566 RPM met een vieze club, en 5399 RPM met een schone club. Dat is een afname van meer dan 50% en dat terwijl (consistente) spin zorgt voor controle. Spin kan je het beste vergelijken met de vleugels op een vliegtuig. Zonder vleugels is er geen draagkracht en stort het vliegtuig neer. Dat geldt ook voor een golfbal, die spin nodig heeft om 'grip' te krijgen op de lucht. 

Een ijzer met vieze groeven spint 50% minder

De bal vliegt (af en toe) misschien iets verder met de vieze club, maar zal niet te stoppen zijn op de green, niet onbelangrijk met een ijzerslag. Ook is de balvlucht met een vieze club lager en is de invalshoek in de daling kleiner, en dus heeft de bal nog minder neiging om te stoppen op de green.

Hoe maak ik mijn clubs schoon?

Ten eerste, zorg altijd dat je een handdoek aan je tas hebt hangen. Sla je een plag, en dat doe je als het goed is, maak de club dan even schoon met de handdoek. Sommige tourcaddies maken (een deel van) hun handdoek een beetje nat om de clubs tijdens de ronde beter schoon te kunnen maken. Er zijn genoeg spelers die een apparaatje of speciale borsteltjes aan hun golftas hebben hangen, en dat is prima, maar kijk wel uit met de staalborsteltjes die je ook weleens ziet. Het kan zijn dat deze krasjes op je golfclubs achterlaten en dat is zonde, want een beetje water en een doek is meer dan voldoende.

Wil je je clubs thuis grondig schoonmaken? Volg deze stappen:

  1. Vul een emmertje met (warm) water of gebruik je gootsteen en doe er wat afwasmiddel bij. Gebruik niet kokend water, want dat kan ervoor zorgen dat de lijm waarmee het clubhoofd aan de shaft zit loslaat.

  2. Laat je ijzers even in het water staan om het grove vuil los te weken.

  3. Pak een borsteltje - dus geen staalborstel want dat kan krassen opleveren - en borstel het grove vuil uit de groeven. Dit kan natuurlijk ook met een spons of iets anders, bijvoorbeeld een tandenborstel of een nagelborstel.

  4. Pak vervolgens een (hand)doek en wrijf het clubblad en clubhoofd droog.

Ook je grips kan je op deze manier schoonmaken

(Bron : Golf.nl)

72 views

Kommentare


bottom of page